Opruimen met kinderen

Tips om het opruimen met kinderen leuk te maken: 1. Zet een liedje op en zing luid mee. 2. Beloon je kinderen als ze goed meewerken. 3. Maak er een spelletje van: “Wie het snelst iets heeft opgeruimd wint.”

Nieuwe zwabber of dweil

Heb jij of je poetshulp nood aan een nieuwe zwabber of dweil? Koop er eentje met een uitwringsysteem want het uitwringen van een dweil is erg belastend voor de polsen.

Garderobe reorganiseren

Te veel kleren die je niet meer aantrekt? Reorganiseer je garderobe! Haal alles uit je kleerkast en bekijk elk kledingstuk. Schenk de kleding die je niet meer bijhoudt aan een goed doel. Jij hebt een propere kledingkast en je steunt andere mensen.

Microgolf poetsen

Poets je microgolf oven snel en simpel! 1. Zet een kommetje citroensap in de microgolfoven en warm het 3 minuten op. 2. Laat daarna de kom nog 5 staan, zodat de stoom goed kan inwerken. 3. Ga nog even met een natte spons over het vuil en je microgolfoven is weer fris en proper!

Afwas

Doe de afwas elke dag na het avondeten. Op die manier vermijd je stapels borden op het aanrecht en kan je 's morgens in een opgeruimde keuken ontbijten.

Gekrompen kleding

Is je kleding gekrompen in de was? Vul een emmer met lauwwarm water en een scheutje wasverzachter. Doe het gekrompen kledingstuk in het water en laat dit minstens een halfuur inweken. Knijp vervolgens het water uit het kledingstuk zonder te wringen. Leg het natte kledingstuk uitgespreid op een droge handdoek en trek het voorzichtig terug in de oorspronkelijke vorm. Nu nog eventjes laten drogen op een hanger en je hoeft het kledingstuk niet weg te gooien.

Stofzuiger

Zuig met je stofzuiger een beetje waspoeder op. Op die manier verspreidt je stofzuiger een frisse geur.

Kalkaanslag in je waterkoker

Zo maak je komaf met kalkaanslag in je waterkoker: Vul je waterkoker met water, versgeperst citroensap en een flinke scheut azijn. Nadat je het geheel een paar uurtjes hebt laten inweken, schrob je de binnenkant proper met een afwasborstel. Spoel nog eens na met proper water en je waterkoker is weer zo goed als nieuw!

Strijkplank

Stel je strijkplank in tussen heup- en ellenbooghoogte en voorkom overbelastingsproblemen. Een juiste strijkhouding is belangrijk wanneer je zorg wilt dragen voor je lichaam.

Minder voedselverspilling

Met deze drie tips gooi je minder voedsel weg: 1. Maak een weekmenu, zo koop je geen overbodige producten 2. Besef hoeveel je weggooit door het elke dag op te schrijven 3. Reserveer één dag in de week als 'restjesdag.'

Stinkende schoenen

Besprenkel de binnenkant van je stinkende schoenen met wat baking soda en laat dit gedurende de nacht zitten. De volgende ochtend ruiken je schoenen weer als nieuw!

Ramen schoonmaken

Heb je nog oude kranten over? Gebruik ze dan voor het streeploos schoonmaken van de ramen.

Kauwgom op het tapijt

Kauwgom op het tapijt? Gebruik voor het verwijderen van kauwgom een ijsblokje in een dweil en dep ermee op de kauwgom.

Vaatwasser

Last van geurtjes uit jouw afwasmachine? Geef hem een spoelbeurt met azijn.

Vermiste sokken

Mis je na de was altijd één of meerdere sokken? Gebruik voortaan een waszakje voor je sokken. Zo passen ze niet meer door het rubberen gleufje van de wasmachine en raak je ze niet meer kwijt.

Herbruikbare waterfles

Reken af met de muffe geur van je herbruikbare waterfles met deze handige trucjes! 1. Laat je fles weken in een sopje van baksoda en warm water. Reinig hem vervolgens met een borstel en spoel even na met natuurazijn. 2. Vul je fles met warm water en vers citroensap en laat het er enkele uren instaan. Dit verwijdert geurtjes en maakt je waterfles bacterievrij. 3. Is je fles bestand tegen vriestemperaturen? Leg hem na het schoonmaken een nachtje in de diepvriezer om alle bacteriën te doden.

Microvezeldoeken: voordelen en werkwijze

Microvezeldoeken zijn enorm belangrijk geworden in de schoonmaak. Voordelen van microvezeldoeken: - Ze nemen sneller vuil en stof op dan katoen of ander textiel (ook olie en vet hechten zich vast) - Stof vliegt niet op, dus gezonder - Minder last van strepen - Geen of minder schoonmaakmiddelen nodig - Makkelijk te onderhouden, je kunt ze wassen in de wasmachine (op 60°, zonder wasverzachter of bleekmiddel en stop ze niet in de droogkast). Hoe gebruiken? Droog of nat (klamvochtig) afhankelijk van het te reinigen oppervlak en de vervuilingsgraad. Afhankelijk van de grootte kan het doek in 4 of 6 vlakken gevouwen worden om te poetsen. Zo is er meer oppervlakte om schoon te maken. Kleurencode Voor hygiëne werk je best met een kleurencode: - Rode doeken voor ‘onveilig’ sanitair (wc) - Groene doeken voor ‘veilig’ sanitair (lavabo, bad) - Blauwe doeken voor het interieur - Gele doeken voor de keuken Zijn er geen doeken in verschillende kleuren, dan kan je zelf met een alcoholstift een code aan brengen, of knip er de hoekjes af.

De juiste dosering van schoonmaakproducten

Schoonmaakmiddelen moet je correct doseren, zoals aangegeven op het etiket. - Het is ONJUIST dat veel product beter zou schoonmaken. Integendeel, een TEVEEL aan schoonmaakmiddel zorgt voor strepen en plakkerigheid, waardoor er nogmaals gereinigd moet worden. Vaak krijg je te veel schuim en wordt het gepoetste oppervlak opnieuw vuil door aanslag. - Te weinig product gebruiken is eveneens verkeerd, je zal meer kracht moeten gebruiken om goed te reinigen. Vul eerst de emmer met water en voeg dan pas schoonmaakmiddel toe. Laat je niet misleiden door de kleur. Sommige producten geven weinig kleur af wanneer je ze mengt met water.

Deel dit artikel: